Aan de slag

Stap 1

Stap 1: Moederdeeg & Starter

Moederdeeg
  1. Spatel 1 eetlepel (= ca 30 gram) van de desem in de desempot
  2. Voeg er 3 eetlepels (= ca 60 gram totaal) tarwebloem aan toe
  3. Voeg water toe (ca 60ml) en roer door tot een stevig “pannenkoekenbeslag”
  4. Doe de deksel erop en laat 6 tot 12 uur staan
Starter
  1. Spatel de rest van de desem (= ca 120 gram) in een grote mengkom
  2. Voeg er 3 eetlepels (= ca 60 gram) tarwebloem aan toe
  3. Voeg water toe (ca 60 ml) en roer door tot een stevig “pannenkoekenbeslag”
  4. Dek af met een doek en laat 6 tot 12 uur staan
Handeling:       5 minuten
Rusten:            6 tot 12 uur

Stap 2

Stap 2: De Autolyse

Moederdeeg
  1. Doe het moederdeeg in de koelkast (deze blijft maximaal een week goed zonder te voeden)
  2. Nieuw brood bakken? Begin bij stap 1
Autolyse
  1. Voeg aan de starter 3 mokken (= ca 600 gram) meel toe:
    • voor witbrood: 2,5 mok tarwebloem, 0,5 mok roggemeel
    • voor bruinbrood: 1,5 mok tarwebloem, 1,5 mok Larens bruin, tarwemeel of meel naar keuze
  2. Voeg 2/3 mok (=ca 200ml) water toe
  3. Spatel om tot er een droog deeg ontstaat
  4. Dek af met een vochtige doek en laat minimaal 1 uur staan op kamertemperatuur
Handeling:       5 minuten
Rusten:            minimaal 1 uur

Stap 3

Stap 3: Het deeg

  1. Bestuif het werkblad met bloem
  2. Haal het deeg uit de kom
  3. Voeg 1,5 maatschep (= ca 10-14 gram) zout toe
  4. Druk met je handpalm plat en vouw dubbel. Herhaal dit totdat het deeg soepel aan voelt
  5. Voeg tijdens het kneden steeds wat bloem toe als het deeg plakkerig wordt
  6. Het deeg is klaar als het soepel, fluwelig aanvoelt en niet meer plakkerig is
  7. Vorm tot een bol
  8. Leg terug in de kom en dek af met een vochtige doek
  9. Laat minimaal 1 uur staan op kamertemperatuur
  10. (Eventueel na 1 uur deze stap herhalen voor een nog luchtiger brood)
Handeling:       5 minuten
Rusten:            minimaal 1 uur

Stap 4

Stap 4: Het brood

  1. Bestuif het werkblad met bloem
  2. Haal het deeg uit de kom
  3. Druk voorchtig plat tot een rechthoek
  4. Rol het deeg op
  5. Herhaal dit 3 keer
  6. Vorm tot een bol (kan je eventueel bestuiven met bloem en insnijden)
  7. Leg een bakvel in de broodpan
  8. Leg deeg in de broodpan op het bakvel
  9. Dek af met een vochtige doek
  10. Plaats in de koelkast en laat een nacht rijzen
Handeling:       5 minuten
Rusten:             6 tot 12 uur in de koeling

Stap 5

Stap 5: Afbakken maar!

  1. Verwarm de oven voor op 245 graden (of zo heet mogelijk)
  2. Verwijder de doek en plaats het deksel op de pan
  3. Bak het brood in 45 minuten gaar (kan jouw oven max 225 graden dan ca 15min langer in de oven)
  4. Verwijder de pan uit de oven en laat een paar minuten rusten met deksel
  5. Verwijder het deksel en leg het brood op een rooster
  6. Klop op de onderkant van het brood. Klinkt deze hol? Dan is het brood gaar
  7. Als het lukt, wacht dan een half uurtje tot je begint met aansnijden
  8. Smullen maar!
Handeling:       5  minuten
Bereiding:        45 minuten

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Een account aanmaken?

gdpr-image
Deze website gebruikt cookies om uw ervaring op de site te verbeteren. Bij het bezoeken van de site gaat u akkoord met ons Privacy Beleid.
Lees meer
0
    0
    Jouw winkelmand
    Je winkelwagen is leegTerug naar shop
    × Hoe kan ik je helpen?