

Stap 1

Stap 1: Moederdeeg & Starter
Moederdeeg- Spatel 1 eetlepel (= ca 30 gram) van de desem in de desempot
- Voeg er 3 eetlepels (= ca 60 gram totaal) tarwebloem aan toe
- Voeg water toe (ca 60ml) en roer door tot een stevig “pannenkoekenbeslag”
- Doe de deksel erop en laat 6 tot 12 uur staan
- Spatel de rest van de desem (= ca 120 gram) in een grote mengkom
- Voeg er 3 eetlepels (= ca 60 gram) tarwebloem aan toe
- Voeg water toe (ca 60 ml) en roer door tot een stevig “pannenkoekenbeslag”
- Dek af met een doek en laat 6 tot 12 uur staan
Rusten: 6 tot 12 uur

Stap 2

Stap 2: De Autolyse
Moederdeeg- Doe het moederdeeg in de koelkast (deze blijft maximaal een week goed zonder te voeden)
- Nieuw brood bakken? Begin bij stap 1
- Voeg aan de starter 3 mokken (= ca 600 gram) meel toe:
- voor witbrood: 2,5 mok tarwebloem, 0,5 mok roggemeel
- voor bruinbrood: 1,5 mok tarwebloem, 1,5 mok Larens bruin, tarwemeel of meel naar keuze
- Voeg 2/3 mok (=ca 200ml) water toe
- Spatel om tot er een droog deeg ontstaat
- Dek af met een vochtige doek en laat minimaal 1 uur staan op kamertemperatuur
Rusten: minimaal 1 uur

Stap 3

Stap 3: Het deeg
- Bestuif het werkblad met bloem
- Haal het deeg uit de kom
- Voeg 1,5 maatschep (= ca 10-14 gram) zout toe
- Druk met je handpalm plat en vouw dubbel. Herhaal dit totdat het deeg soepel aan voelt
- Voeg tijdens het kneden steeds wat bloem toe als het deeg plakkerig wordt
- Het deeg is klaar als het soepel, fluwelig aanvoelt en niet meer plakkerig is
- Vorm tot een bol
- Leg terug in de kom en dek af met een vochtige doek
- Laat minimaal 1 uur staan op kamertemperatuur
- (Eventueel na 1 uur deze stap herhalen voor een nog luchtiger brood)
Rusten: minimaal 1 uur

Stap 4

Stap 4: Het brood
- Bestuif het werkblad met bloem
- Haal het deeg uit de kom
- Druk voorchtig plat tot een rechthoek
- Rol het deeg op
- Herhaal dit 3 keer
- Vorm tot een bol (kan je eventueel bestuiven met bloem en insnijden)
- Leg een bakvel in de broodpan
- Leg deeg in de broodpan op het bakvel
- Dek af met een vochtige doek
- Plaats in de koelkast en laat een nacht rijzen
Rusten: 6 tot 12 uur in de koeling

Stap 5

Stap 5: Afbakken maar!
- Verwarm de oven voor op 245 graden (of zo heet mogelijk)
- Verwijder de doek en plaats het deksel op de pan
- Bak het brood in 45 minuten gaar (kan jouw oven max 225 graden dan ca 15min langer in de oven)
- Verwijder de pan uit de oven en laat een paar minuten rusten met deksel
- Verwijder het deksel en leg het brood op een rooster
- Klop op de onderkant van het brood. Klinkt deze hol? Dan is het brood gaar
- Als het lukt, wacht dan een half uurtje tot je begint met aansnijden
- Smullen maar!
Bereiding: 45 minuten